Стартапи і робітники-крадії (без «нотаріус»-стайл)

Чи можливо розподілити ваш ще не початий стартап на задачі таким чином, щоб окремий найманий робітник не зміг забрати собі ідею і архітектуру вашого проекту?

Розкажете йому , наприклад, чим ваше краще за уже існуючі рішення, алгоритми поясните, щоб все правильно реалізував, а він візьме і повірить :), зацінить «моштаб трогєдії» і зробить все вдвічі швидше, ніж обіцяв вам і сам найде інвесторів на подальше просування. Або зразу здасть знайомим продаванам з ресурсами на штат девелоперів.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

кинуть можуть завжди :)

—чітко визначайте власника IP в контракті, робіть NDA, засвічуйте розробників в credits. Якщо він щось у вас і вкраде, то пред тим як інвестори будуть вкладати гроші, вони при наймі проведуть дослідження, якщо кандидат світився в розробці аналогічного проекту, у них виникнуть питання.

—не довіряйте весь код нікому. Розбийте проект на ліби чи dll.

— мати сам продукт, ще ніщо, потрібно ще зробити так, щоб він продавався, це є найважчою задачею (чого програмери часто не розуміють)

— будьте кращими :). Якщо хтось у вас і «зніме узори», ви все одно будете на крок попереду

Проте. :) Я давно спостерігаю один факт — ніщо не виникає з нічого. Часто нові продукти випускають люди, які під час свого емплоймента стикались з проблемою і навіть розробляри рішення для неї, а потім робили власний проект. Мене веселить, коли певні френди говорять таку офіційну версію «я пішов з роботи і через 12 неділь почав продавати свій продукт». :D (читаем між рядків: «але розробляв його 2 рокиу вільний час до того, як звільнився»)

«Если бы они написали Фейсбук они бы написали Фейсбук» (фильм Социальная Сеть)

100% рецепта нет, но есть здравый смысл, Ваша собственная значимость в проекте, умение разбираться в людях, документальное фиксирование вашего вклада (отправлять исходники на диске самому себе заказным письмом) и другие способы, которые позволяют снижать риски. Это лишь один из множества рисков, с которыми Вам предстоит иметь дело, и Вы должны быть готовы, что какие-то риски таки выстрелят и Вам придется разбираться с последствиями.

Розкажете йому , наприклад, чим ваше краще за уже існуючі рішення,

А зачем это рассказывать наемному работнику? Его задача сделать решение в обмен на деньги, а будет оно лучше или вы только зря деньги выкидываете — это уже ваши проблемы, а не его. А так любой сотрудник может просто за кружкой пива с друзьями начать хвастаться: “А я вот такой крутой проект делаю! У нас будет то-то и то-то!” А кто-то из его друзей или посетителей за соседним столиком решит: “Хм, а я ведь могу сделать круче!”

і зробить все вдвічі швидше, ніж обіцяв вам і сам найде інвесторів на подальше просування

Тогда резонный вопрос: А зачем Вы тогда вообще нужны в проекте, если без Вас его могут сделать лучше и быстрее, чем с Вами? Наемный работник должен больше нуждаться в Вас, чем Вы в нем.

Або зразу здасть знайомим продаванам з ресурсами на штат девелоперів.

Уже сейчас кто-то может работать над прототипом аналогичной идеи и запустить ее вместе с Вами, а то и чуть раньше. Но даже если сейчас конкурентов нет, то как только вы начнете развиваться, у вас тут же появятся клоны, который будут пытаться сделать то же самое, но лучше, возможно даже переманивая Ваших специалистов более высокими зарплатами. Судя по постановке вопроса, порог входа для конкурентов будет небольшой, поэтому появятся они очень быстро. В остальном все то же самое, как если бы вашу идею слил конкурентам ваш разработчик.

Ділите шкіру невбитого ведмедя.

От мені цікаво якщо ідея і реалізація настільки проста що одна людина може легко може реалізувати, то який нормальний інвестор піде на це?

робочий прототип з базовим набором фіч. Якшо одна людина може все повністю зробити, то тоді і інвестор не треба :) І я ж не тіки про себе пишу, а взагалі. Мій варіант, наприклад

здасть знайомим продаванам з ресурсами на штат девелоперів

, а не сам

зробить все вдвічі швидше

Чи можливо розподілити ваш ще не початий стартап на задачі таким чином, щоб окремий найманий робітник не зміг забрати собі ідею і архітектуру вашого проекту?

Работайте только с проверенными (“своими”) людьми, раз нужно минимизировать такого рода риски. Но помните, это не снизит данный риск до нуля ;)

проверенными («своими») людьми

связь проверенных людей и кидка весьма туманна, хотя если речь идет о не начавшемся стартапе...могу предположить, что один будет как ломовая лошадь, а другой — внимательно следить за вконтактом. В результате трудолюбивый «кинет» со стартапом.

власне найманого працівника не повинно хвилювати, трудолюбивий в нього начлаьник чи ні :) Але «кинути» звісно трудолюбивий працівник начальника може. Про це і річ. Зараз я якраз намагаюся розбити задачі таким чином, щоб кожен з найманих робітників не знав, що буде на виході, а буде реалізовувати лише частини, які я потім сам буду звязувати докупи :)

и будет ваша работа называться «как же мне этот зверинец подружить?»

Цікаво яким чином Ви забезпечите таку розподіленість? Візьмете на себе функції архітектора та контролера? І якщо Ви зможете це — тоді чому б не написати все самому?

а якщо забере, що буде? :) стартап виграє не тільки кодом — код це тільки інструмент

Підписатись на коментарі