Ruby. Початок [жіноча версія]

Якщо ти хочеш почати працювати з Ruby, то треба встановити такі три речі OH-MY-ZSH, Ruby, i RVM (ruby virtual machine). RVM потрібна тобі, щоб керувати різними версіями Ruby, бо от наприклад, наступного разу, коли ти встановиш нову версію рубі, то потім твій проект буде непонятно яку використувавати і всі ці залежності... тобі треба буде все почати спочатку. А так, коли ти поставиш RVM, то він тобі і саму нову Ruby поставить і зробить її по-замовчуванню. І потім ти така поміняла версію рубі за допомогою RVM і він тобі вже в інших місцях все сам змінить.

Так, припустимо ти поставила RVM і Ruby і не знаєш, що далі робити. Є такий спеціальний тул для шела, називається OH-MY-ZSH, то коли ти його ставиш, то замість башу ти будеш використовувати OH-MY-ZSH, який набагато розумніший, буде виправляти помилки якщо ти не уважна як я, виділить все різними гарними кольорами і покаже тобі в якому гіт бранчі (git branch) ти зараз. Я тобі про це пізніше розповім. Це всі хто використовують рубі ним користуються. Відгуки дуже хорочі ти і сама можеш почитати в інтернеті (the Internet).

Ти вже не можеш дочекатись коли я почну розказувати про те, як створити перший проект на рубі. Я тобі хочу сказати, що почати треба з під’єднання до бази даних. Я не буду тобі пояснювати чого я не вчу тебе для початку виводити в консолі «Смерть ворогам», а одразу з під’єднання до бази, бо це дуже важливо вміти і розуміти. Так що слухай.

Щоб працювати з mysql тобі потрібні бібліотеки відповідні. Бібліотеки в рубі називаються гемами (gem). І коли ти створиш свій проект, то тобі треба буде створити всередині цього проекту Gemfile, в який ти і будеш додавати бібліотеки (геми), від яких твій проект залежить. В гемфайлі тобі треба вказати бібліотеку, яку ти хочеш використовувати. Відкривай шел, переходь в папку з твоїм проектом і там пиши:

~ gem install bundler
#якщо ти сама ще до цього не додумалась
потім пиши
~ bundle init
Маєш тепер знайти тут Гемфайл. Відкрий його з nano чи vi і там напиши як сказано в прикладі gem «mysql» збережи і закрий.

Тепер знов пиши в командній стрічці

~ bundle install

Все, воно напише, що поставило. Ти якщо дуже допитлива то можеш подивитись список бібліотек, які тобі вдалось поставти так: bundle list.

Я сподіваюсь ти не забула поставити mysql і записала логін і пароль на листочок. Бо це ти маєш сама знати як зробити. Це елементарно. Ще біжи швиденько свтори базу даних і назви її chelovechestvo. Створи в ній таблицю порожню таблицю chuvstva.

Тепер зайди в папку, де там твій проект і створи рубі скрипт такого змісту:

require 'mysql'

db = Mysql.new('localhost', 'root','root', 'chelovechestvo')

begin
  results = db.query "select * from chuvstva"
  puts "#{results.num_rows}"
  results.free
ensure
db.close
end

Якщо ти все правильно зробила і зберегла, то тепер ти можеш виконати скрипт:

~ ruby my_script.rb
0
0 — це правильний результат, бо человечество бездушне.

Все, мені потрібно йти робити корекцію нігтів. Нагадай мені пізніще, що я тобі не розказала про гіт (git).

© megayuliko.livejournal.com/26905.html

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

К администрации доу, есть просьба опубликовать отчет по языкам программирование среди особей женского полу, ато появилось одно подозрение...

А теперь пока деплоиться и поднимается приложение, сгоняй на кухню и сделай мне бутерброд.

RVM (ruby virtual machine)
RVM == Ruby Version Manager

Далее будет «Ruby. HardWay [для сурових челябінських жінок]»

наверное, более амбициозная ))

Эта для блондинок и их собачек.

Підписатись на коментарі