UK -> Ukraine

Доброго дня,

Тут часто бувають дискусії щодо кар’єрного розвитку, хочу запитати в DOU поради:

Я працюю в Британії в IT і R&D в майже академічному середовищі (spin-off від універу), проекти переважно державні — екологічний моніторинг, оцінка ризиків, системи прийняття рішень, геоінформаційні системи, розпил держбюджету. Робота і зарплата, в принципі, влаштовують, але час від часу з’являється бажання спробувати себе в Україні, принаймні на рік-два. Наразі думаю над кількома варіантами:

1. Найманий працівник — допускаю, що не зможу конкурувати з українськими seniors в писанні коду, а нижчі рівні фінансово нецікаві. Досвіду керівництва людьми для адекватного рівня Project Manager теж недостатньо. Пропонувати свої послуги як Project Acquisition / Customer Relationship / Business Analysis / R&D?

2. Start-up: в майбутньому можливо, але наразі не бачу зрозумілої бізнес-моделі, та й британський досвід на український ґрунт так просто не переноситься

3. Виходити з теперішньою UK фірмою на український ринок — не думаю, що зможемо конкурувати по цінах і по зв’язках з українськими фірмами. Ну і місцевий менеджмент просто боїться України.

Власне що роблять спеціалісти з західною освітою та досвідом, котрі, з одного боку, хочуть спробувати себе в Україні і долучитися до створення позитиву, але не хочуть ризикувати всім і приїздити на порожнє місце? От як оптимальніше використати існуючі переваги / можливості?

Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Робота і зарплата, в принципі, влаштовують, але час від часу з’являється бажання спробувати себе в Україні
Ваш кiт мабуть вважає що спробувати трохи здичавiти — то дуже цiкаво та приємно i варто спробувати.

Всім спасибі за коментарі та за особливо за приватні повідмлення з конкретними ідеями та пропозиціями!

>

От як оптимальніше використати існуючі переваги / можливості?

имеющиеся у вас преимущества — это моск, communication skills и прочие soft skills, которые нарабатываются в западных вузах/компаниях и которые очень сложно получить тут. Приезжайте и врывайтесь ;)
но велик шанс, что через несколько лет захочется отсюда (УА) снова свалить

З.Ы. все на собственном опыте :)

это моск, communication skills и прочие soft skills

Нас даже украинским вузом не сломить

Пропонувати свої послуги як Project Acquisition / Customer Relationship / Business Analysis / R&D?
Шанс, что вы сработаетесь с украинским партнёром не такой большой, а ответственность — на вас.
Start-up:
Украинский рынок нигде относительно мира, и строить технологический стартап здесь изначально как минимум в 10 раз менее интересно, чем в мире — меньший процент платежеспособного населения; короткие сроки горизонта планирования, сложность ведения бизнеса.
А вот строить международный стартап, либо стартап для uk используя украинских специалистов — мне кажется вполне перспективным.
Робота і зарплата, в принципі, влаштовують, але час від часу з’являється бажання спробувати себе в Україні, принаймні на рік-два.
А причина в чём? Зачем вам Украина, если всё хорошо в куда более цивилизованной стране?
Власне що роблять спеціалісти з західною освітою та досвідом, котрі, з одного боку, хочуть спробувати себе в Україні і долучитися до створення позитиву, але не хочуть ризикувати всім і приїздити на порожнє місце?
Это очень сложный вопрос, так как таких людей крайне мало.
Я знаю аж одного человека, который имел свою компанию в США, потом в Лондоне, но дела не заладились и он вернулся с семьей в Украину. Работу нашел без проблем, на хорошие деньги, все счастливы.
От як оптимальніше використати існуючі переваги / можливості?
ИМХО, или забить на эту идею в принципе или рискнуть всем, только тут не ясно ради чего эти все риски?

Мабуть не так все в Ландоні добре, як нам здається :)

Учитывая опыт человека, — есть и другие страны (помимо Британии) которые ему (как и он им) могут быть куда более интересны.
Вот я и не могу понять почему выбор пал на Украину вдруг.

А причина в чём? Зачем вам Украине если всё хорошо в куда более цивилизованной стране?
В Україні батьки, плюс з часом з’являється розуміння того, що відповідальніше не звалювати від проблем в Україні, а долучатися до їх вирішення.
Это очень сложный вопрос, так как таких крайне мало.
Хм, було б цікаво, якби десь була компіляція реальних success/failure stories, типу історії Роман Хміль etc.
ИМХО, или забить на эту идею в принципе или рискнуть всем
Ризик — це, звичайно, класно, але хочеться “и рыбку съесть, и...”
В Україні батьки
Аргумент. Но они были тут же, когда вы уезжали. Перевести к себе родителей не вариант?
не звалювати від проблем в Україні, а долучатися до їх вирішення.
Не аргумент.
Хм, було б цікаво, якби десь була компіляція реальних success/failure stories, типу історії Роман Хміль etc.
Могу посоветовать только гуглить. У меня есть друг который с женой год провели в Канаде, им по сумме факторов не понравилось, они недавно вернулись, с работой проблем нет. Довольны.
Ризик — це, звичайно, класно, але хочеться “и рыбку съесть, и...”
... а так не бывает.

Любопытно.
У нас коллега тоже год назад, тоже с женой, тоже уехал в Канаду.
И тоже недавно вернулся в Киев, не понравилось в Торонто жить и работать.

Ага, Саше К. привет, ваш бывший коллега и есть мой старый добрый друг ;)

Знаю человека, бросившего работу в Германии, ради стартапа в Украине. Все ок, все довольны.
Украинский интернет сегмент отстает от британского, присмотрите себе успешный стартап (без аналогов у нас), опишите его, поговорите с причастными (если возможно), и договаривайтесь с инвесторами.

Еще приходит на ум история Алекса Луцкого из Инновекс. Он 17 лет проработал в Штатах, потом вернулся на год в Украину по контракту с Глобал Лоджик, а потом между возвращением в США или тем, чтобы остаться в Украине, выбрал второе и собственно тут основал компанию Инновекс.

Підписатись на коментарі