Рейтинг ІТ-книжок 2022

Наприкінці минулого року ми опитали українських ІТ-фахівців щодо книжок, які вони читають - як вузькопрофільних, так і видань з бізнесу, менеджменту, роботи з людьми та командами. Через початок повномасштабного вторгнення росії ми відклали публікацію результатів, а тепер виправляємося.

Ми зібрали 1447 анкет фахівців усіх спеціалізацій і тайтлів з усієї України. У 2017 році в такому опитуванні взяли участь 1288 фахівців.

Багато книжок, які ми додали в дослідження, читала лише незначна частка фахівців (хоча ми брали в дослідження насамперед бестселери та видання, які рекомендувала спільнота DOU). Майже половина опитаних (47%) читають 1–2 книжки на рік і, очевидно, не встигають ознайомитися з усіма новинками. 83% читачів мають список книжок з ІТ, які б вони хотіли прочитати, причому у 35% він містить понад п’ять видань.

Водночас багато книжок мають гарні рекомендації, тобто фахівці, які їх усе ж прочитали, вважають їх корисними та готові рекомендувати.

Серед технічних книжок високі позиції посідає “золотий фонд” - ті самі видання, які були високо оцінені 2017 року, або нові видання знаних фахівців у своїй сфері. Книги Мартіна, Фаулера, Скіта, Ріхтера, Маєрса, Вільямса, Блоха, Сімпсона, Закаса, Коупленда залишаються актуальними, хоча з’явилися і нові автори.

Протилежна ситуація з книжками, які належать до категорії ІТ-бізнесу та стартапів, а також менеджменту, управління і роботи з командами - за останній час тут з’явилося багато нових авторів. Частково вони вже перекладені українською мовою, хоча більшість - все ж англійською (або російською). Те, що більшість книжок є англійською мовою або російською, стало причиною, чому до війни 50% фахівців найчастіше читали за фахом саме англійською, ще 38% - російською. Українською найчастіше читали 12% опитаних фахівців.

Що і як оцінювали

Спеціально для цього дослідження ми склали список з 245 книжок, які пропонували оцінити українським ІТ-фахівцям. До переліку потрапили бестселери за версіями Amazon та українських книгарень, видання, рекомендовані спільнотою DOU, й ті, які отримали високі оцінки в попередньому книжковому дослідженні 2017 року.

Книжки зібрали в 14 розділів, і кожен фахівець міг оцінювати від 1 до 5 розділів (ось тут можна переглянути весь список книжок за розділами):

  1. Ведення бізнесу, підприємництво в ІТ, стартапи
  2. Менеджмент та HR
  3. Загальні принципи програмування, алгоритми, ООП
  4. C# / .NET
  5. C / C++
  6. Java
  7. JavaScript / TypeScript
  8. Python
  9. Go
  10. Testing
  11. DevOps
  12. Бази даних
  13. Unix / Linux
  14. Data Science / Machine Learning / Artificial Intelligence

Кожну книжку можна було оцінити за такою градацією:

  1. Читав(-ла), рекомендую
  2. Читав(-ла), можна прочитати
  3. Читав(-ла), НЕ рекомендую
  4. Хочу прочитати
  5. Не читав(-ла) / Важко сказати

Незнайомі видання в розділі можна було пропускати, не обираючи жодної відповіді, тоді ми це зараховували як варіант 5 “Не читав (-ла) / Важко сказати”.

До рейтингу увійшли всі книжки, які оцінили понад 20 фахівців. Рейтинг базується на частці тих, хто рекомендує книжку, серед тих, хто її читав. Також щодо кожного видання можна подивитися інші показники: частка тих, хто його читав (серед тих, хто оцінював відповідний розділ), і частка тих, хто його НЕ рекомендує (серед тих, хто читав). Частка читачів кожної книжки розрахована від всіх фахівців, які оцінювали розділ (а не всіх, хто взяв участь у дослідженні).

Профіль читача загалом схожий на профіль ІТ-фахівця з “Портрету”, проте є і цікаві відмінності. Медіанний вік айтівців в обох дослідженнях практично не відрізняється (30 років у книжковому опитуванні й 29 років у портреті), але серед тих, хто взяв участь у книжковому опитуванні, помітно більше фахівців рівня Senior та вище (47% проти 37% у портреті). Також читачі книжок часто мають більший досвід роботи в ІТ: у 25% 10 і більше років досвіду проти 14% серед ІТ-фахівців у портреті. Отже, досвідчені та успішні ІТ-фахівці частіше читають книжки та готові ділитися своєю думкою про них.

Ведення бізнесу, підприємництво в ІТ, стартапи

Найбільш рекомендованою книжкою з ІТ-бізнесу стала The Mom Test Роба Фіцпатріка. Перекладу українською немає, тому книжка маловідома (її читали лише 6% опитаних), проте 77% вважають її корисною і готові рекомендувати іншим ІТ-фахівцям. Досвідчені спеціалісти оцінили видання так само високо.

На другому місці (щоправда, з великим відривом) - “Домовлятися завжди” Гевіна Кеннеді (вийшла у “КСД”). Про неї є випуск Книжкового клубу.

Досвідчені ІТ-фахівці на друге місце поставили іншу книжку - Running Lean by Аsh Maurya. Вона є лише англійською і ще менш відома, ніж книжка Кеннеді (її читали лише 2% досвідчених ІТ-фахівців), але 67% тих, хто читав, рекомендують її іншим.

Менеджмент та HR

У цій категорії абсолютним фаворитом стала “Культурна карта” Ерін Меєр (видав українською “Наш Формат”). Про цю книжку теж мало знають: її читали тільки 8% опитаних. Про неї є відгук на DOU та випуск Книжкового клубу.

На другому місці - відома праця Патріка Ленсіоні “П’ять вад у роботі команди” (вперше вийшла 2002-го у “КСД”). Вона набагато відоміша - її читали 16% опитаних, 75% з них її рекомендують.

Третє місце відрізняється в загальному рейтингу та рейтингу досвідчених ІТ-фахівців. У загальному рейтингу це книжка Nonviolent Communication by Marshall B. Rosenberg (в рейтингу досвідчених фахівців вона на п’ятій сходинці). Досвідчені фахівці поставили на 3-тє місце Waltzing With Bears by Tom DeMarco and Timothy Lister.

Книжки, які посіли 4-те і 5-те місця, - The New One Minute Manager by Ken Blanchard та Tribal Leadership by Dave Logan. Їх оцінили досить неоднозначно. Хоча ці видання рекомендують 65–66% читачів, частка тих, хто їх НЕ рекомендує, теж висока і становить 12–17%. Досвідчені фахівці оцінили їх навіть гірше.

Загальні принципи програмування, алгоритми, ООП

На першому місці книжка, видана у 2017 році і якої не було в попередньому рейтингу, - Designing Data-Intensive Applications by Martin Kleppmann. Її однаково високо оцінили всі читачі, включно з досвідченими.

Далі йде класика - праці Роберта Мартіна “Чистий код” і “Чиста архітектура” (обидві вийшли у “Фабулі”), а також “Рефакторинг” Мартіна Фаулера (в оригіналі Refactoring: Improving the Design of Existing Code, українською поки що немає).

C# / .NET

Перші сходинки рейтингу посіли ті ж автори, що й 2017 року, - Джефрі Ріхтер, Джон Скіт, Рой Ошероув.

Новий автор з високим рейтингом - Джозеф Албахарі. Його книжка 2021-го C# 9.0 in a Nutshell: The Definitive Reference посіла 5-те місце рейтингу (серед досвідчених користувачів - 4-те).

C / C++

У цій категорії в першій п’ятірці теж давно відомі автори: Скотт Меєрс, Ентоні Вільямс, Браян Керніган. Їхні книжки були в минулому топі.

Java

У Java до п’ятірки найпопулярніших цьогоріч теж входять книжки, які були в топі минулого рейтингу. Найбільш рекомендовані - Effective Java by Joshua Bloch та Java Concurrency in Practice by Brian Goetz.

JavaScript / TypeScript

Як і з більшості інших мов, з JavaScript найчастіше рекомендують видання, які були в рейтингу 2017 року. Наразі найпопулярніша та найбільш рекомендована серія з JavaScript - You Don't Know JS Yet by Kyle Simpson. Її читали 50% фахівців, які оцінювали книжки з JavaScript та TypeScript, а 85% з них рекомендують видання іншим фахівцям.

До рейтингу увійшло лише одне видання з TypeScript - Effective TypeScript by Dan Vanderkam (7-ме місце). Книги з TypeScript читають рідше, ніж з JavaScript, тому через недостатню кількість оцінок ми не змогли додати їх до рейтингу.

Python

На відміну від більшості інших мов, у трійку найпопулярніших книжок з Python увійшли нові видання.

Лідер за популярністю - Fluent Python by Luciano Ramalho. 36% відзначили, що читали цю книжку, з них 81% рекомендують її іншим фахівцям.

На другому і третьому місцях - Effective Python by Brett Slatkin та “Пришвидшений курс Python” Еріка Маттеса (вийшов у “ВСЛ”). Їх рекомендують більше як 60% читачів, які ознайомлені з цими виданнями.

Go

Цього року ми додали розділ з Go. Але оцінок у ньому було досить мало, тому ми змогли відзначити тільки одну книжку - The Go Programming Language by Alan Donovan and Brian Kernighan. Це найпопулярніше видання з Go з-поміж тих, які ми додали в дослідження, - його читали 62% людей, які оцінювали книжки з цього розділу, а 74% читачів рекомендують її іншим фахівцям.

Testing

Як і в попередньому дослідженні 2017 року, найбільш рекомендованою книжкою з тестування стала A Practitioner’s Guide to Software Test Design by Lee Copeland - її рекомендують 75% читачів.

DevOps

Цього розділу не було в попередні роки, але цього разу ми додали його, зважаючи на збільшення кількості фахівців з DevOps і SRE.

Найпопулярніші автори серед DevOps-фахівців - Betsy Beyer та співавтори з книгами The Site Reliability Workbook та Site Reliability Engineering, а також Gene Kim з книгами The Phoenix Project та The DevOps Handbook.

Крім того, варто звернути увагу на Accelerate: The Science of Lean Software and DevOps by Nicole Forsgren, Jez Humble, Gene Kim та Continuous Delivery by Jez Humble. Хоча ці книжки не увійшли до рейтингу через недостатню кількість оцінок, понад 75 % читачів рекомендують їх іншим фахівцям.

Бази даних

У цьому розділі лише дві книжки набрали достатню кількість голосів, щоб увійти до рейтингу: Microsoft SQL Server by Itzik Ben-Gan та Learning SQL by Alan Beaulieu. Досвідчені користувачі віддають перевагу першому.

Unix / Linux

Тут теж лише два видання потрапили в рейтинг: Unix and Linux System Administration Handbook by Evi Nemeth зі співавторами та Operating Systems Design and Implementation by Andrew Tanenbaum, Albert Woodhull. Оцінки обох не дуже високі: лише трохи більше ніж половина читачів вважають їх корисними й готові рекомендувати іншим.

Варто звернути увагу на праці Браяна Кернігана та Роба Пайка - The Unix Programming Environment та The Practice of Programming, а також The Design of the Unix Operating System Моріса Баха. Хоч їх читали та оцінювали менше ніж 20 фахівців (і тому вони не потрапили до рейтингу), всі ці книжки рекомендують понад 75% тих, хто їх читав.

Data Science / Machine Learning / Artificial Intelligence

Це був один з найбільших розділів опитування, який складався з 21 книжки, але лише одна з них подолала бар’єр у 20 читачів: Deep Learning by Ian Goodfellow. Проте це видання цілком заслужено на першому місці у своїй категорії: його рекомендують 85% читачів.

Якщо у вас є коментарі, пропозиції або зауваження до статті 👉 переходьте до обговорення або пишіть на [email protected].


Підписуйтеся на Telegram-канал DOU, щоби не пропустити нову аналітику.


Аналітика: Ірина Іпполітова
Візуалізація даних: Ігор Яновський

👍ПодобаєтьсяСподобалось64
До обраногоВ обраному74
LinkedIn

Схожі статті